Μονεμβάσια Λακωνίας

by - Ιουνίου 28, 2018

Μονεμβάσια-Λακωνία


Μονεμβάσια, Μονεμβασιά, Μονεμβασία, Μονοβάσια, πέτρινο καράβι ή ακόμα και Γιβραλτάρ της Ανατολής. Όπως θες την αποκαλείς ή όπως έχεις συνηθίσει. Η ομορφιά δεν αλλάζει από το όνομα. Παραμένει αυθεντική, αλλοτινή και σε προ(σ)καλεί να τη γνωρίσεις, να τη μάθεις, να τη ζήσεις. Ο βράχος της Μονεμβάσιας συνδέεται με τη στεριά και την υπόλοιπη Πελοπόννησο με μια μακριά γέφυρα μήκους 400 μέτρων. Το όνομα (όποιο κι αν επιλέξει κανείς να είναι αυτό) αποτελείται από δυο λέξεις. Μονή και Έμβασις που σημαίνει "μόνο μία είσοδο".


Η ιστορία της Μονεμβάσιας είναι μεγάλη και ξεκινάει από την ίδρυση της τον 6ο αιώνα από την μετεγκατάσταση σε αυτή των κατοίκων της Αρχαίας Σπάρτης. Η ιστορία της περνάει από τη Βυζαντινή περίοδο μέχρι την πτώση του Δεσποτάτου του Μυστρά, κι από κει στην Ελληνική Επανάσταση και φτάνει μέχρι σήμερα. Όρεξη να έχεις να διαβάζεις και να μαθαίνεις. 

Ο πληθυσμός της Μονεμβάσιας κάποτε μετρούσε αρκετούς κατοίκους μιας και η νέα πόλη δημιουργήθηκε πολύ αργότερα.  Μετά το 1970 όμως άρχισε να ερημώνει μιας και οι κάτοικοι της μετακόμισαν σε άλλες πόλεις ή στη νέα πόλη μετά τη γέφυρα. Το 1971 η παλιά πόλη μετρούσε μόλις 32 κατοίκους. Μέχρι το 1964 η ύδρευση της παλιάς πόλης στηριζόταν μόνο στις στέρνες της και μόλις το 1972 πήγε ο ηλεκτρισμός. Το εμπόριο ως τη δεκαετία του '70 γινόταν μόνο ακτοπλοϊκώς όπου τα προϊόντα μεταφέρονταν στο λιμάνι του Πειραιά μιας και η μεταφορά των προϊόντων από ξηράς ήταν σχεδόν αδύνατη.


Η τουριστική ανάπτυξη της Μονεμβάσιας ξεκίνησε τη δεκαετία του '70 όπου και πολλά από τα σπίτια πουλήθηκαν και αναστηλώθηκαν από τους νέους ιδιοκτήτες τους. Σήμερα αποτελεί ιδανικό προορισμό του Σαββατοκύριακου και των διακοπών. Δεν μπορείς να πεις με βεβαιότητα ποια εποχή είναι ιδανική για ένα τέτοιο μέρος. Καλύτερα θα λέγαμε, πως όλες οι εποχές είναι ιδανικές μιας και η Μονεμβάσια για κάθε εποχή έχει να δείξει και κάτι μοναδικό ώστε να γνωρίσεις και να απολαύσεις  ένα κατοικήσιμο κάστρο βγαλμένο από μια άλλη εποχή πολύ μακρινή και ξένη. 

Στην Μονεμβάσια μεγάλωσε και ο σπουδαίος ποιητής Γιάννης Ρίτσος. Το σπίτι όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια σώζεται ακόμη. Κι εγώ σαν αγιάτρευτη ρομαντική λέω πως το να μεγαλώσει ένας άνθρωπος σαν τον Ρίτσο σε ένα τέτοιο μέρος δεν έχει παρά να γίνει ένας σπουδαίος ποιητής. 

"Κυρά Μονοβασιά μου, πέτρινο καράβι μου. 
Χιλιάδες οι φλόκοι σου και τα πανιά σου. 
Κι όλο ασάλευτη μένεις 
να με αρμενίζεις μες την οικουμένη".
Γιάννης ΡίτσοςΜονεμβάσια-ΛακωνίαςΜονεμβάσια-ΛακωνίαςΜονεμβάσια-ΛακωνίαςΜονεμβάσια-ΛακωνίαςΜονεμβάσια-ΛακωνίαςΜονεμβάσια-ΛακωνίαςΜονεμβάσια-ΛακωνίαςΜονεμβάσια-ΛακωνίαςΜονεμβάσια-ΛακωνίαςΜονεμβάσια-ΛακωνίαςΜονεμβάσια-ΛακωνίαςΜονεμβάσια-ΛακωνίαςΜονεμβάσια-ΛακωνίαςΜονεμβάσια-ΛακωνίαςΜονεμβάσια-ΛακωνίαςΜονεμβάσια-ΛακωνίαςΜονεμβάσια-ΛακωνίαςΜονεμβάσια-ΛακωνίαςΜονεμβάσια-Λακωνίας


Ο νότος σε μαγεύει, σε ταξιδεύει, σε αλλάζει! 

Καλησπέρες φίλοι!

You May Also Like

17 Comments

 1. Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι ένα από τα πλέον όμορφα μέρη του κόσμου. Μνημείο και φύση τεράστιου κάλους και αισθητικής.
  Θα ήθελα να σε ρωτήσω Ελένη μου, αλήθεια μπορεί κανείς να το δει σε μονοήμερη εκδρομή από Αθήνα ; και κατά δεύτερο, το κόστος εκεί στην περιήγηση σε τι επίπεδα κινείται ;
  Λάτρεψα τις φωτογραφίες σου κορίτσι μου.
  Να περνάς καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πανέμορφο μέρος Γιάννης... σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές!
   Για μονοήμερα λίγο δύσκολο να τα δεις όλα... Ίσως για 2 μέρες θα ήταν καλύτερα! Να το χορτάσεις (όσο γίνεται)! Αλλά και σε μία μέρα με λίγη κούραση το καταφέρνεις...
   Τώρα για το κόστος δεν ξέρω πολλά πράγματα... είμαστε κοντά και δεν έχει χρειαστεί ποτέ να το ψάξω.
   Να περνάς κι εσύ καλά Γιάννη!!!!

   Διαγραφή
 2. Τη λάτρεψα όταν πήγα Χριστούγεννα πριν χρόνια! AriadnefromGreece!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Υπέροχο και μαγικό μέρος! Έχω πάει τρεις φορές μέχρι τώρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ελπίζω κάποτε να καταφέρω να δω όλη αυτή την ομορφιά κι από κοντά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και μαζί με την ομορφιά κερνάμε και καφέ εδώ στον νότο να ξέρεις!!!
   πολλά φιλιά!!!!

   Διαγραφή
 5. Πόσο αγαπημένος προορισμός!! Υπέροχες οι φωτογραφίες σου!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πριν από χρόνια είχα επισκεφθεί την Μονεμβασιά και πραγματικά είχα μαγευτεί! Είναι πραγματικά υπέροχο μέρος , μοναδικό!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μια μαγεία την έχει ναι! κι αυτό στο λέω με βεβαιότητα αφού όσες φορές κι αν πάω, το ίδιο νιώθω!!

   Διαγραφή
 7. Να μην έχω πάει ακόμα! Ελεος! Πάντως μας μεταφέρεις πολύ όμορφα εκεί!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο λόγος δικός σας: